Stress sygemelding
– 10 gode råd til håndtering af din stress sygemelding
Stress og stress sygemelding er helt vildt alvorlig og bør tages meget alvorligt! Samtidig er det komplekst og meget svært at navigere i.
Skal du sygemeldes med stress? Hvor længe bør du være væk fra arbejdet? Hvordan vender du bedst muligt tilbage igen?
Disse spørgsmål – og mange flere – fylder hos mange, der oplever stress. Som psykolog og tidligere HR-chef vil jeg her dele 10 vigtige råd om stress sygemeldinger, så du undgår de mest almindelige fejl. Samtidig gennemgår jeg de vigtigste regler og retningslinjer, du skal kende for at finde vej i sygemeldingsjunglen.
10 råd om stress sygemelding
Her finder du 10 gode råd om sygemeldinger med stress. Nogle læser mine råd fra ende til anden mens andre bruger dem som opslagsværk. Jeg håber at du finder svarene på dine spørgsmål. Er du stadig i tvivl om stress sygemeldinger efter at have læst nedenstående, så hold dig ikke tilbage for at kontakte mig.

Råd 1: Forebyg stress - så du undgår stress sygemeldinger
En stress sygemelding bør altid være den sidste udvej! Det vigtigste er at forebygge stress og tage hånd om den i tide. Tag dine stresssymptomer alvorligt – jo tidligere du begynder at håndtere din stress, desto hurtigere kan du komme tilbage i balance.
Ved at reagere i tide kan du ofte undgå en situation, hvor en sygemelding bliver nødvendig.
Har du brug for råd om stressforebyggelse og -håndtering? Læs mere her: Stresshåndtering – 10 gode råd

Råd 2: Dit stressniveau afgør om en stress sygemelding er nødvendig
Der er situationer, hvor en sygemelding på grund af stress er nødvendig. Hvis du oplever mange eller meget alvorlige stresssymptomer, kan en kortere sygemelding være nødvendig for at reducere den akutte stress.
Er du i tvivl om dit stressniveau, kan du teste det på Har jeg stress?:
- 0-5 symptomer: Forebyg stress og vær opmærksom på belastninger.
- 5-15 symptomer: Du har stress og bør følge råd 4 for at undgå en sygemelding.
- 15-25 symptomer: En sygemelding kan i nogle tilfælde være nødvendig.
Er du i tvivl om, hvorvidt du bør sygemeldes, er du meget velkommen til at kontakte mig uforpligtende på tlf. 60709505 eller mette@setfree.dk.
Vær opmærksom på, at mange læger sygemelder patienter, selv når en sygemelding ikke er den bedste løsning. Stress kræver ofte en mere målrettet indsats, og ikke alle læger har specialiseret viden om stresshåndtering. Overvej derfor alternative løsninger, inden du udelukkende lytter til råd om at opsøge lægen.

Råd 3: Stress sygemelding forværrer ofte din situation
At blive ramt af stress opfattes af mange som et nederlag. Hvis en stress sygemelding bliver nødvendig, kan følelsen af nederlag blive endnu større. Mange oplever en identitetskrise – de ser sig selv som „syge‟ og begynder at tvivle på deres egen værdi og evner på arbejde og privat. Nogle oplever endda et psykisk identitetskollaps.
Selvom disse tanker kan virke irrationelle for kollegaer og chefer, er de meget virkelige for den stressramte. Og jo længere tid man er væk fra arbejdet og alene med sine tanker, desto mere kan de vokse sig store og overvældende.
Derfor kan en stress sygemelding faktisk forværre situationen for mange, da den bidrager til identitetskrisen og lavt selvværd. Af den grund bør sygemelding kun være en sidste udvej – og i stedet bør du bruge råd 4.

Råd 4: Aflastning og forventningsafstemning på arbejde og i familien
Hvis du i samarbejde med din chef og partner sikrer, at du bliver aflastet i en periode, kan mange sygemeldinger med stress helt undgås.
En midlertidig reduktion af arbejdstiden – f.eks. 3-4 timer dagligt i 2-3 uger – kan hjælpe mange med at genfinde energien, så en sygemelding ikke bliver nødvendig. For andre kan det være afgørende at blive skånet for særligt krævende opgaver eller at få støtte fra en kollega. Familien spiller også en vigtig rolle i at aflaste den stressramte og skabe ro i hverdagen.
Denne form for aflastning gavner både den stressramte, familien og virksomheden, da en langvarig og omkostningstung stress sygemelding kan undgås.

Råd 5: Varigheden på en stress sygemelding
Lange stress sygemeldinger er desværre normen frem for undtagelsen – og det skader både den stressramtes helbred og koster virksomheder og kommuner dyrt.
Mange tror fejlagtigt, at en lang sygemelding er nødvendig for at komme sig helt. Men forskning viser, at det ofte er en fordel for den stressramte at vende gradvist tilbage til arbejdet hurtigst muligt:
„For jo længere tid man som stressramt overlades til sig selv og er sygemeldt uden kontakt med arbejdspladsen, jo sværere er det at komme i gang igen. “Derfor råder vi de stressramte til at starte i det små og så trappe op i den udstrækning, de magter. For lige så snart folk kommer i arbejde, så accelererer det processen mod at få det bedre. Det er en erfaring, jeg også har gjort tidligere i min forskning. Men det er først nu, der med COPEstress foreligger et videnskabeligt bevis” (Bo Netterstrøm, Djøfbladet 2012)
Desværre tager mange fagfolk ikke højde for denne viden
Som tidligere HR-chef har jeg set, hvordan psykologer, stresscoaches og læger ofte anbefaler, at medarbejderen først vender tilbage, når de føler sig helt „raske og friske‟. Men sandheden er, at selv stressfri medarbejdere sjældent føler sig 100 % friske hver dag. Konsekvensen? Mange ender med at være sygemeldte alt for længe – og nogle mister endda deres job.
Sygemeldingens varighed er afgørende!
Den bør hverken være for kort eller for lang. Den akutte stress skal aflastes, og det er afgørende, at tage den nødvendige tid til det. Er lægens sygemelding alt for kort (f.eks. 14 dage), er det ofte en bjørnetjeneste. Når man allerede efter en uge begynder at bekymre sig om at vende tilbage på arbejde, skaber det unødig stress, og sygemeldingen bliver ofte forlænget igen og igen. I stedet bør man fra starten være realistisk og planlægge en periode på 1-1,5 måned, afhængig af stressniveauet.
Balance er nøglen!
Stresssygemeldinger skal være lange nok til at give nødvendig ro – men ikke så lange, at de forværrer situationen og gør det svært at vende tilbage til arbejdslivet.

Råd 6: Ro alene hjælper ikke – du har brug for professionel hjælp!
Mange tror, at „bare at hvile sig‟ kan fjerne stress. Men ro alene løser ikke problemet – og den fjerner heller ikke de underliggende årsager. Derfor risikerer du at stå i præcis samme situation, når du vender tilbage til arbejdet.
Hvis du er sygemeldt med stress, anbefaler jeg på det kraftigste at få professionel hjælp. En dygtig stresspsykolog kan hjælpe dig med at identificere og forløse årsagerne til din stress og give dig konkrete værktøjer, du kan bruge i hverdagen. Målet er ikke blot at fjerne symptomerne, men at skabe en varig forandring!
Vælg din stressbehandler med omhu!
Stressbehandling er et broget marked, og det er vigtigt at finde en kompetent behandler. Som erfaren psykolog har jeg i mange år hjulpet mennesker med at komme effektivt ud af stress. Min metode er baseret på den nyeste forskning og veldokumenterede teknikker – og jeg tilbyder tilfredshedsgaranti på min behandling!
Hvis du ikke oplever den ønskede effekt, er samtalen gratis.
Du har derfor intet at miste – kun din stress 🙂
Læs mere om min stressbehandling her!

Råd 7: Optimal måde at komme tilbage på arbejde
Når du er klar til at komme tilbage på arbejde, er det vigtigt at det bliver gjort gradvis. Du er ikke klar til at arbejde fuld tid fra første dag. Hvis man starter for hurtigt op vil det ofte føre til at du bliver sygemeldt igen!
Lige så vigtigt som det gradvise optrapning af timetal er. Lige så vigtigt er det at opgaver og ansvar gradvist øges.
På denne måde fortsættes helbredelsesprocessen – mens arbejdet påbegyndes!
Som psykolog laver jeg et skriv til din arbejdsgiver omkring gode råd og vejledning, samt en plan for din gradvise optrapning på dit arbejde.

Råd 8: Kontakt til arbejdspladsen under en stress sygemelding
Sygemelding til arbejdspladsen
For det første er det vigtigt at du sygemelder dig til din arbejdsplads. De har ikke krav på at vide hvad du fejler, men åbenhed fremmer ofte den bedste dialog og forståelse.
Fortæl arbejdspladsen hvor længe du regner med at være sygemeldt. En psykolog kan rådgive dig om den optimale længde på din sygemelding og de fleste læger plejer at lytte til psykologens råd, hvis arbejdgiver ønsker en lægeerklæring.
Løbende dialog med arbejdsgiver
I forhold til hvor meget eller lidt man skal være i dialog med sin arbejdsplads under en stress sygemelding er der ikke én rigtig form. Nogen kan godt lide løbende dialog, mens mange bliver pressede, og stressen øges af hyppig kontakt med arbejdspladsen. Dette afhænger også af relationen og tilliden til chefen.
Ud over den lovpligtige sygesamtale efter 4 uger – bestemmer du, hvor ofte du er i dialog med din chef under din stress sygemelding. Arbejdspladsen har ret til at ringe til dig, men du behøver ikke at tage telefonen.
Det kan være en god idé at aftale, hvornår I skal tale sammen igen. Det kan give dig ro i maven på både dig og din arbejdsgiver.
Samtidig kan det være en god ide, at holde din chef opdateret på din situation. Når din chef er ajourført kan denne bedre tilrettelægge og afhjælpe situationen på arbejdspladsen. Det gør chefen mere positivt stemt og samarbejdet lettes.
Sygesamtaler og mulighedserklæring
Der stilles krav om at din arbejdsgiver skal have en sygesamtale med dig efter 4 uger. Denne samtale kan fysisk på arbejdspladsen eller over telefonen, hvis det er lettere.
Hvis du har været sygemeldt i længere tid beder de fleste arbejdspladser om en Mulighedserklæring. Det er en udtalelse fra din læge om, hvornår og hvordan du kan vende tilbage til arbejdet. Det er min erfaring at de fleste læger følger psykologens råd, da psykologen vil være bedre til at vurdere, hvornår du er klar til at starte langsomt op på arbejde.

Råd 9: Fortsat ansættelse samme sted efter en stress sygemelding?
Kan man blive fyret, mens man er sygemeldt med stress?
Som udgangspunkt har mange virksomheder stor forståelse for stresssygemeldinger, og det er sjældent, at medarbejdere bliver fyret alene på den baggrund.
Men det er vigtigt at vide, at du desværre godt kan blive fyret, mens du er sygemeldt. En stresssygemelding beskytter dig ikke automatisk mod en opsigelse, og 180-dages-reglen gælder ikke længere. Dog skal fyringen have en saglig begrundelse. Det kan f.eks. være, at du har været sygemeldt i en meget lang periode, eller at din fraværsperiode forstyrrer virksomhedens drift i en sådan grad, at det ikke er muligt at opretholde din stilling.
Stresssygemeldt – jeg har lyst til at sige mit job op!
Når man er sygemeldt med stress på grund af sit arbejde, kan det føles fristende at sige op. Hvis arbejdsmiljøet er meget dårligt, eller relationen til chefen er uholdbar, kan en opsigelse være nødvendig.
Men i de fleste tilfælde anbefaler jeg, at du ikke træffer en så stor beslutning, mens du stadig er stressramt. Tal i stedet med en professionel først.
Min anbefaling er, at du vender gradvist tilbage til dit arbejde og først overvejer et jobskifte, når du er helt frisk og tilbage på fuld tid. På din nuværende arbejdsplads vil der ofte være goodwill, og chefen kan være villig til at give dig en skånsom opstart, hvor du kan trappe langsomt op.
Hvis du derimod starter i et nyt job, vil du ofte skulle begynde på fuld tid med det samme, hvilket kan være meget overvældende, hvis du ikke er helt oven på. En jobstart kræver også ekstra energi til at lære nye opgaver, kollegaer og arbejdsrutiner at kende.
Derfor ser jeg ofte, at personer, der skifter job for tidligt, ender med at forlænge deres sygemelding med 3-4 måneder. Det kan altså være sværere at starte i et nyt job end at vende tilbage til dit nuværende arbejde i et roligt tempo.

Råd 10: Kontakt til kommunen under en stress sygemelding
Skriftlig og mundtlig kommunikation med kommunen
Når du er sygemeldt, skal kommunen kunne komme i kontakt med dig!
Husk at tjekke din E-boks regelmæssigt! Al kommunikation fra kommunen foregår her, og der kan være frister og krav om dialog, du skal overholde. Hvis du ikke reagerer inden for de givne frister, kan det få økonomiske konsekvenser, da kommunen kan stoppe refusionen til din arbejdsgiver. Det kan i sidste ende påvirke din løn under sygdom.
Vær opmærksom på, at den skriftlige kommunikation fra kommunen ofte kan virke hård og formel. Mange stressramte oplever dette som overvældende, men det er vigtigt at huske, at den mundtlige dialog som regel er langt mere imødekommende. De fleste kommuner ønsker at hjælpe dig bedst muligt tilbage i arbejde og nogle kommuner tilbyder ligefrem støtteforløb som f.eks. gruppeterapi, psykologbehandling eller meditationsforløb for stressramte.
Hvis du bliver indkaldt til møde på kommunen, kan det som regel afholdes telefonisk, hvis du foretrækker det. Det kan være en god løsning, da det ofte føles mere overskueligt, når man er stressramt.
Ferie under en sygemelding!
Hvis du ønsker at tage på ferie i udlandet, mens du er sygemeldt, SKAL du have tilladelse fra kommunen!
Rejser du uden godkendelse, kan kommunen stoppe refusionen til din arbejdsgiver, hvilket kan få konsekvenser for din løn.
Dog er det min erfaring, at kommunen ofte tillader ferie, hvis den understøtter din helbredelsesproces. Det kan f.eks. være en ferie, hvor du får ro, hvile og mulighed for at komme væk fra stressudløsende faktorer.
Det er også en god idé at være i dialog med din arbejdsgiver om din ferie. Hvis din arbejdsgiver accepterer, at du tager afsted, er kommunen ofte mere imødekommende.
Vær opmærksom på, at du afvikler din opsparede ferie, hvis du tager på ferie i udlandet under en sygemelding.Derimod kan du ikke tvinges til at afvikle ferie, mens du er langtidssygemeldt, hvis du bliver hjemme.
Mulighedserklæring
Både din arbejdsgiver og kommunen kan kræve en mulighedserklæring, hvor en læge vurderer, hvornår og hvordan du kan vende tilbage til arbejdet.
Denne erklæring fokuserer ikke kun på, hvornår du kan starte, men også på hvilke hensyn og skåneforanstaltninger, der eventuelt skal tages i en optrapningsperiode.

10 råd om stress sygemelding – og hvad så?
Nu har du læst mine 10 gode råd om stress sygemelding og forhåbentlig er du blevet lidt mere bevidst om krav, regler og hvad der er godt at gøre, når man er sygemeldt med stress.
Har du nogle spørgsmål er du meget velkommen til at ringe eller skrive til mig. Se info nedenfor.
Heldigvis er du ikke ekspert i stresshåndtering. Så min anbefaling er stadig at du søger råd og vejledning hos en erfaren stresspsykolog, der kan gøre vejen tilbage til et godt helbred meget kortere! Læs evt. mere om min stressbehandling her.
Husk på at du kan teste min stressbehandling af og med min tilfredshedsgaranti, har du intet at miste!
.

Har du spørgsmål eller ønsker du at teste mine evner ift. stressbehandling, så kontakt mig på tlf. 6070 9505 eller mette@setfree.dk.
Ønsker du at blive ringet op, så udfyld kontaktformularen til højre.