Hvad er stress?
Hvad er stress egentlig og hvordan adskiller stress sig fra travlhed?
Mange mennesker forveksler fejlagtigt stress med det at have travlt. Vores krop er faktisk giret til at have travlt. Travlhed kan føre til øget produktivitet og effektivitet. Travlhed kan således godt være positivt – så længe der er tale om travlhed i kortere perioder med efterfølgende restitution. Vores krop kan nemlig ikke holde til altid at have travlt, for så kan det rent faktisk føre til stress.
Stress derimod fører aldrig til øget effektivitet. Der er først tale om stress, når det får negative konsekvenser fysisk eller psykisk. Ved kortere varigt stress kan der f.eks. forekomme koncentrationsbesvær, søvnløshed og at du ikke kan overskue selv de mindste krav, der stilles til dig. Længerevarig stress kan få varige konsekvenser for f.eks. hukommelsen og indlæringsevner, mens kronisk stress kan medføre svære fysiske og psykiske sygdomme som f.eks. mavesår, angst og depression.
Hvad er stress og stresssymptomer?
Så når man skal definere, hvad stress er, er det hensigtsmæssigt at kende til mulige stresssymptomer. Der er et utal af symptomer på stress og forskellige mennesker får forskellige symptomer og i varierende grader. Eksempler på stressymptomer er:
- Generel irritation
- Humørsvingninger
- Nedsat tolerance
- Nedsat koncentrationsevne
- Hukommelsesproblemer
- Mistet overblik
- Manglende overskud
- Manglende appetit
- Tristhed
- Isolerer sig
- Angstfølelse uden grund
- Træthed
- Søvnløshed
- Hovedpine
- Muskelspændinger
- ….
Hvad er stress og hvem bliver ramt?
Stress er i dag et folkesundhedsproblem i Danmark, som koster virksomhederne og samfundet milliarder. Det er blevet helt “normalt” at være stresset. Mange danskere er stressede. Stress kan ramme alle lige fra direktører til kassedamer – dog synes der at være en tendens til at flere højtuddannede bliver stressede end lavtuddannede. Det siges, at op mod hver 4 sygemelding skyldes stress, hvilket svarer til 35.000 sygemeldte danskere hver dag.
Hvad er stress – en oplevet ubalance mellem krav og ressourcer
Stress kan defineres som en oplevet ubalance mellem de krav, der stilles af dig selv og dine omgivelser, og de ressourcer og kompetencer du har til rådighed. Såvel for lave krav som for høje krav kan skabe stress. Der er behov for “den rigtige balance”.
Stress kan være såvel privatrelateret som arbejdsrelateret.Privatrelateret stress kan forårsages af, at du f.eks. mister et nært familiemedlem, bliver skilt, bliver alvorligt syg eller stiller krav til dig selv om at være “super mor/far”.
Arbejdsrelateret stress kan f.eks. udløses af uoverskuelig arbejdsmængde, for kompetencekrævende arbejdsopgaver, konflikter med chefen, vedvarende eller større forandringer, uklare forventninger og fyring. Som oftest er der tale om en kombination af arbejdsrelateret og privat stress. Mange kan klare stort arbejdspres, hvis de har ro på hjemmefronten og omvendt.
Hvad er stress – er du disponeret for stress?
Om man er disponeret for stress, varierer meget fra person til person. Det, der virker som stimulerende og motiverende for nogle, får andre til at blive stressede.
Meget tyder på, at nogle mennesker er mere disponerede for stress end andre. Er du meget pligtopfyldende, siger du sjældent fra og stiller du meget høje krav til dig selv, kan du være i risikogruppen.
Jo før du tager dine symptomer alvorligt og får behandlet stress jo bedre. Det anbefales, at du ikke udsætter dig selv for stress i længere tid, da skaderne på f.eks. hukommelse og indlæring kan blive permanente.
Har du stress?
Hvad er stress? Rigtig mange har en tendens til at negligere tegn på stress. Måske lider du lige som mig og mange andre af “stress kan ikke ramme mig”-fornægtelsen. Hvis du er i tvivl om du er stresset, så tag min mini “stress test” på Har jeg stress? og få en indikator af dit stressniveau.
Det er nemlig vigtigt at forebygge stress og om muligt tage det i opløbet, inden du går ned med stress og bliver nødsaget til at sygemelde dig. Jo før du tager symptomerne alvorligt, jo lettere vil du kunne komme helt ovenpå igen.
Forebyg og håndter din egen stress
Hvad er stress – og kan det forebygges? JA – stress kan forebygges! Har du milde stresssymptomer, kan du selv tage de første skridt til at forebygge, reducere eller håndtere din stress allerede i dag! Få enkle og effektive redskaber på 10 gode råd til stresshåndtering.
Har du mange eller alvorlige stresssymptomer vil jeg dog anbefale dig at søge hjælp hos en professionel stressbehandler. Ring som minimum og få et godt råd hos mig – eller brug kontaktformularen nederst på siden, og jeg vil vende tilbage til dig hurtigst mulig 🙂
Stressbehandling med garanteret effekt
– Ingen effekt → ingen betaling!
Jeg er så sikker på, at min stressbehandling virker, at jeg garanterer effekt. Mærker du ikke effekten allerede ved første behandlingen, så er samtalen gratis! Så test mine evner allerede i dag. Du har intet at miste…. andet end din stress ?
Ved hjælp af hurtige, nemme og effektive metoder arbejder jeg målrettet med at neutralisere stress i din krop, følelser og tanker. Tankefeltterapi og viden indenfor Metasundhed har gjort mig i stand til som psykolog at arbejde langt mere målrettet og dybere med årsagen til stress samt behandling af stress. Du kan læse mere om min form for stressterapi på Stressbehandling.
Hvad er stress – Fakta om stress og stressforebyggelse!
Tal og fakta om stress er endnu en god vinkel til at fortælle noget om “Hvad er stress”. Er du interesseret i se tal der belyser alvoren af stressproblematikken vil jeg anbefale dig at læse Stress i tal.
Hvad koster stress på din bundlinje?
En sygemeldt stresset medarbejder koster op mod 1 million på virksomhedernes økonomiske bundlinje, og 4 millioner kroner, hvis den sygemeldte medarbejder er leder i ”50.000 kroners klassen”siger tal fra Teknologirådet og Statens Institut for Folkesundhed.
Ovenstående tal kan lyde som høje, men på Stress i tal kan du læs om, hvorfor beløbet er reelt. Her kan du også læse om, hvorfor stress-sygenærvær koster mere end stress-sygefravær på bundlinjen! Så der er en god grund til at forebygge og reducere stress på arbejdspladsen
Stressforebyggelse & stressreducering på arbejdspladsen
Stress bør forebygges og ikke kun behandles. Læs om effektiv stressforebyggelse og stressreducering på arbejdspladsen på Stressforebyggelse.
Håndter stress sygemeldinger rigtigt
Mange tror, at når man er gået ned med stress, skal man føle sig helt “rask og frisk”, før man kommer tilbage på arbejde. Den følelse opnår man desværre sjældent, mens man går der hjemme. Derfor bliver mange stressede medarbejdere sygemeldt alt for længe. Læs mere om, hvordan man hurtigt får en sygemeldt medarbejder tilbage på arbejde til gavn for såvel medarbejder som virksomhed på Håndter stress sygemeldinger rigtigt.